Een historische stad
Rond 1270 kwam de lakenhandel tussen Engeland en Vlaanderen stil te liggen. Ook Veurne deelde in de klappen. De stad beleefde een dode periode en werd alleen nog bevolkt door renteniers. De spotnaam “Veurnse slapers” was geboren.
In de eeuwen erna werd de streek geteisterd door tal van oorlogen. Na de slag van Waterloo en de vereniging met Nederland (1815) kende Veurne een tijd van rust. Het was de eerste stad die de eer had Leopold I als Koning der Belgen te verwelkomen. Na te hebben gefungeerd als militaire hoofdkwartier van Koning Albert I in de eerste wereldoorlog en de strategische onderwaterzetting van het Veurnse Ommeland in WO I, evolueerde Veurne van een centrumstadje naar de provinciestad die ze vandaag is.
Vandaag is Veurne een aangename stad met tien landelijke deelgemeenten, 12.000 inwoners rijk. De oude stadskern bezit een prachtig patrimonium en de deelgemeenten herinneren in hun oude hoeves, statige kerken, en zelfs enkele molens en een waterkasteel, aan hun rijke verleden.
“Geschiedenis, toekomst, vrije tijd, zorg, sociale voorzieningen, onderwijs, een open landschap en een rijkdom aan ondernemers komen samen op het kruispunt tussen zee en polder. Het knooppunt tussen Westkust en Westhoek.”
Veurne: Aantrekkelijk voor jong en oud
Een streek waar elk zijn gading vindt. Talrijke fietsroutes bekoren de sportievelingen. Delicatessen zoals de “Babbelutten” en de “Beauvoorde paté” worden dan weer door menig levensgenieter gesmaakt. Talloze kijklustigen worden jaarlijks gelokt naar de vele bezienswaardigheden zoals het Belfort, het Bakkerijmuseum en het Spaans Paviljoen.
De jaarlijkse Boetprocessie, opgenomen op de lijst van waardevol Vlaams Cultureel Erfgoed, luidt de start in van “Veurn’ Kermesse”. Het uitgelezen moment voor veel Veurnaars om familie en vrienden terug te zien.
In het hart van de stad vind je verschillende winkelstraten en gezellige terrasjes terug, die uitgeven op de Grote Markt waar elke woensdag de wekelijkse markt plaatsvindt.
Kuieren langs de verleidelijke vitrines in de Ooststraat en de Zuidstraat, waar specialisten in interieurdecoratie, modieuze kledingzaken en schoenwinkels worden afgewisseld met lokale bakkers en slagers die de streekspecialiteiten aanbieden. Een ruim aanbod aan eetgelegenheden, van snelle hap tot gerenommeerde restaurants. Veurne biedt het allemaal.
De mooiste fietsroutes van Veurne
- Kustroute
- Lange Lisroute
- De moerenroute
- Flirten met de franse grens
- Veurne ambachtroute
- Cobergherroute
Natuur rond Veurne:
- Stadspark
- Vaubanpark
- De Moeren
Veurne groeit!
De vele bedrijven en winkels die als paddenstoelen uit de grond schieten langs de Brugse Steenweg getuigen van de groei die de streek kenmerkt.
Niet voor niets kozen de producers van de prestigieuze reeks “De Bende van Jan De Lichte” voor Veurne als locatie voor hun opnames.
Willem Vermandere, ereburger van Veurne, bezong zijn liefde voor Veurne met de woorden die de stad perfect samenvatten:
O jeugd van vandage, o mannen van morgen
je moet achter us voor Veurne goed zorgen
't Is meer of een parel aan Vlaanderens krone
't Is daar goed weunen en 't is daar zo schone
Wens je ook te wonen in Veurne?
Voel jij je nu al thuis of wil je hier graag komen wonen?
Ontdek ons aanbod te koop in Veurne of contacteer Thijs (zaakvoerder vastgoedkantoor Veurne) voor meer informatie.